In echte Hollandse erwtensoep hoort varkensvlees. Het beste is om de soep een dag van te voren te bereiden. Basis voor de erwtensoep zijn de spliterwten. Maar wat heb je eigenlijk allemaal nodig voor een soep voor zes (6) personen?

Ingrediënten voor 6 personen

 

Snert

  • 400 gram spliterwten
  • Stuk rookspek van ca 150 gram
  • 1 varkenschijf (ca 400 gram) of 1 hamschijf
  • 2 rookworsten
  • 2 aardappels
  • 4 prei
  • 1 winterwortel
  • 1 kleine knolselderij
  • Zout (beter 3 bouillonblokjes)
  • Peper
  • Laurier (2 blaadjes)
  • Peperkorrels
  • Wat selderij

Bereiding

Gooi de spliterwten in twee liter water en brengt dit aan de kook samen met de kruiden (zout, peper, laurierblaadjes en peperkorrels). Doe daar ook direct al het rookspek en de varkensschijf (of hamschijf) bij. Zet het vuur laag zodra het water kookt en schep het schuim van het water af. Kook dit ca 40 minuten.

Snij ondertussen de prei in ringen, de wortels / aardappels en knolselderij in kleine blokjes (ietsje kleiner dan dobbelsteen). Schep het vlees uit de pan en snij dit in stukjes en laat daarna alles (vlees en groenten en erwten) nog circa 45 zachtjes koken. Voeg op het eind (circa tien minuten voor het einde) de rookworst toe (in stukjes snijden) en meng op het eind de gehakte selderij toe. Daarna serveren of afkoelen en de dag daarna zachtjes verwarmen.

Print Friendly

Nieuwe recepten

Pittige erwtensoep (vegetarisch)

Geplaatst op 27-11-2015

Snelle erwtensoep

Geplaatst op 27-11-2015

Hollandse erwtensoep met varkensvlees

Geplaatst op 27-11-2015

Sponsoren

  • Logo Internetadres.nl
  •  Homeshopping